İşletme Koçluğu, Firmanızın İkinci Bir Şansı Olabilir !

Ülkemizde son dönemde trend olan işlerden biri olarak karşımıza çıkan yaşam koçluğu, özellikle büyük şehirlerde yaşayan bireylerin yaşamlarını daha anlamlı ve sağlıklı bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olma gayesi ile konunun uzmanları tarafından paylaşılan bilgi ve tecrübede aktarımıdır. Bu noktada içinde bulunduğumuz ekonomik süreç ve piyasa koşulları, İşletme ve şirketlerinde aslında “İşletme Koçluğu” adı altında  yönetim danışmanlığına her geçen gün daha fazla ihtiyacı olduğu gerçeğini karşımıza çıkarmaktadır.

Özellikle Avrupa ve diğer gelişmiş ekonomilerde belirli bir büyüklüğün üzerindeki firmaların profesyonel işletme koçlarından (yönetim danışmanlığı firmalarından) firmalarının sağlıklı büyümesi ve devamlılığın sağlanması için danışmanlık aldıkları bilinmektedir. Türkiye’de firma kapanma hızlarını incelediğimizde, aslında işletme koçluğu ihtiyacının son derece fazla olduğu ancak henüz bu ihtiyacın farkında olunmadığı söylenebilir…

Yapılan araştırmalara baktığımızda belli bir ölçek büyüklüğüne ulaştıktan sonra daha fazla büyüme ve başarının arkasındaki faktörlerin en başında %60 oranla yönetim gelmektedir. Hangi kurumsal yönetim şeklini uygulayacağınız size kalmış. Ancak büyüyen yapıda, finans, insan kaynakları, üretim, eğitim, araştırma geliştirme çalışmaları, satın alma ve diğer birimler artık firmanın kuruluşundaki yönetim anlayışı ile yönetilemezler. İşletme koçu, firmanın organizasyon yapısını gözden geçirir, eksiklikleri giderir ve firmanızı daha kurumsal bir yönetim yapısına sizlerle birlikte kavuşturur.

İşletme koçu ile birlikte firmanızın ihtiyaçları doğrultusunda İşletme Koçluğu sayfamızda ifade ettiğimiz  konular çerçevesinde ve aynı zamanda firmanız özelinde belirleyeceğiniz konular ile kurumsal yönetim stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.

Bu strateji ve tecrübe aktarımı firmalarımıza ne gibi katkılar sağlar?

Belirli bir sermaye ile firma kurulur, yatırım yapılır ve işe başlanır. Çok geçmeden satışlar başlar ve karşılığında çek/senet alınır. Kuruluş aşamasında bunlar zaten hesaplanmıştır. Piyasada alıcı vardır. Daha fazla satış yapabilmek için daha fazla stok almak ve işletmeyi büyütmek gerekmektedir. Ancak yeterli sermaye olmadığından dış kaynak ihtiyacı ortaya çıkar. Bu kaynağı sağlamak için finans kurumları ile görüşülür ve kredi kullanılır. Biz buna büyümek için kullanılan kredi deriz. Bir taraftan firma büyümesini sürdürürken firmanın finansal tabloları gitgide bozulmaya başlar. Firma yönetimi zaman içindeki bu bozulmayı firma içinde yaşadığı için çoğu zaman fark etmez ya da fark ettiği zaman çok geç kalır. Bu noktada firma dışından farklı bir bakış açısı firmanın orta veya uzun vadede sıkıntı yaşayabileceği teşhisini koyabilir. İşletme Koçluğu sadece teşhis koymak değil aynı zamanda firmanın tekrardan finansal sağlığına kavuşması için gerekli önlem ve tedbirleri alıp, uygulayabilmektir.

Deneyimli kadrosu olan ve bu alanda firmanıza doğru vizyonu önünüze koyacak danışmanlık hizmeti işletmelerin ikinci bir şansı olabilir…